BlueRetail stevige basis van bijzonder winkelconcept BOQZ

Boqz logo

BlueRetail stevige basis van bijzonder winkelconcept BOQZ

Twee weken voor de opening van zijn unieke winkelconcept ‘BOQZ’ nam Retail ondernemer Maurice Steenbergen na een hoop problemen afscheid van een eerder aangeschaft kassasysteem. Hij stapte over naar BlueRetail, dat Newway vervolgens helemaal op maat moest inrichten. Dat Steenbergen daardoor op de openingsdag geen volledig ingerichte kassa had was zuur, maar toch acceptabel: “Ik wist dat er een kassasysteem in de maak was dat voldoet aan alle bijzondere eisen die mijn vernieuwende winkelconcept stelt.”

250 winkels in één
“BOQZ is een winkel met daarin 250 kleine winkeltjes, één kassa en twee verkopers,” vertelt bedenker Maurice Steenbergen enthousiast. “Ik heb een pand gehuurd op een A-locatie in Eindhoven en daarin 250 boxen van 60×45 cm laten maken. Als ondernemer huur je al een box op de onderste rij voor € 59,- per maand. Dat is minder dan het eenmalig plaatsen van een advertentie in het lokale suffertje je kost.”

Ondernemers prikkelen
Door een vast bedrag voor zijn diensten te vragen in plaats van verkoopcommissie laat Steenbergen heel bewust het ondernemersrisico bij de ondernemer. “Dit is een goede prikkel om te blijven ondernemen: je kunt vooraf je break-even point berekenen en eventuele groeiscenario’s uitwerken. Verkopen je producten slecht dan kost de box je relatief veel en zal je eerder geneigd zijn er voor te zorgen dat de verkoop stijgt. Gaat het heel goed dan vallen de kosten van de box mee en kun je er één of meer bij huren. Ik heb bijvoorbeeld een klant die één box afneemt, maar ook één die er vijf naast elkaar op de bovenste rij huurt.” Een mooi groeimodel!

Diversiteit maakt aantrekkelijk
Iedere huurder mag met de box doen wat hij wil. De een kiest ervoor zoveel mogelijk producten in de box neer te zetten, de ander gebruikt de ruimte als reclamepodium voor webwinkel of groothandel, weer een ander plaatst er enkele unieke producten ter promotie van maatwerk. “Ik vind alles prima: hoe meer diversiteit hoe aantrekkelijker BOQZ  voor de acht tot tienduizend consumenten die ons maandelijks bezoeken, wordt.”

BlueRetail kan alles
Ondertussen wil de huurder van de box, als ondernemer op afstand, graag wekelijks op de hoogte worden gehouden van de verkoopresultaten: “Dit gebeurt volledig automatisch, via de kassa, die dus is ingericht met software van BlueRetail van Newway,” vertelt de eigenaar van BOQZ enthousiast, waarna hij begint te vertellen hoe hij bij Newway terechtkwam. “Ik had aanvankelijk een ander kassapakket aangeschaft, omdat ik dacht dat dit volledig naar mijn bijzondere wensen kon worden ingericht. Toen dit niet het geval bleek te zijn moest ik halsoverkop op zoek naar iets anders. Twee weken voor de opening van de winkel in Eindhoven sloot ik uiteindelijk een contract af met BlueRetail: dit pakket kon alles wat ik wilde. Het zou alleen geld én veel tijd kosten; tijdens de opening zou de kassa basaal, maar nog niet volledig ingericht kunnen zijn. Daar waren ze bij Newway heel eerlijk over.”

Een ‘raar’ bedrijf
Steenbergen snapte Newway maar al te goed: “BOQZ is best een raar bedrijf: In plaats van leveranciers heb ik klanten die producten inbrengen; mijn omzetgroepen zijn geen productnamen, maar ‘ondernemer die en die’; onder iedere ondernemer hangen vervolgens diens barcodes en producten. En wat helemaal gek is in Retail land: Ik draag geen BTW af, dat doen mijn klanten. De belastingdienst accepteert dit alleen als ik twee regels af kan laten drukken op de kassabon: ‘U kocht dit product. Van die ondernemer.’ Het heeft heel wat overleggen gevergd, maar de mensen van Newway hebben uiteindelijk alles wat ik wilde ingeregeld in BlueRetail. Hierdoor voldoet mijn kassasysteem nu aan alle regels van de overheid en heb ik een kassasysteem dat volledig voldoet aan mijn wensen en die van mijn klanten. ”

Anti fraude
Gevraagd of Steenbergen dan nergens ‘nee’ op de horen kreeg, antwoordt deze: “Jawel één keer. De reden daarvan was, dat het inbouwen van die optie fraude mogelijk maakt. Ik had mij dat helemaal niet gerealiseerd. Goed dat Newway mij hier als ondernemer op wees.”

Toekomstplannen
Op dit moment heeft BOQZ één pand op een A-locatie, in Eindhoven. In de toekomst wil Steenbergen meer  BOQZ filialen openen. “Mijn kassa is de basis van mijn hele winkel. Dankzij BlueRetail heb ik hiervoor een solide oplossing gevonden. Als ik een keten van winkels open komen we vast voor vraagstukken te staan die vragen om een maatwerk oplossing. Dan is het prettig om te weten dat je met een pakket en partij samenwerkt die dit ook kán oplossen!”

Top