Mogelijke afwijkingen bij steekproeven BTW conversie (6% naar 9%)

Via deze blog willen wij u laten weten dat er in hele specifieke situaties een kans bestaat dat de BTW-conversie van 6% naar 9% voor enkele artikelen mogelijk niet juist is gegaan. Newway heeft in steekproeven over afgelopen kwartaal enkele gevallen waargenomen. Wij betreuren het enorm dat deze mogelijke afwijking is ontstaan.

Tool

Newway heeft een preventieve tool gebouwd die een controle uitvoert. Mocht er bij u een verkeerde conversie geconstateerd worden kunt u een reparatie tool krijgen om de betreffende artikelen aanpassen en de transacties herstellen.

Wanneer kan er een afwijking zijn?

De volgende oorzaken hebben we kunnen vaststellen:

  • Dat kan als u artikelen voert met lage BTW die hangen in een omzetgroep met hoge BTW (in verband met statistische redenen of om makkelijker te kunnen zoeken etc.) en de mutatie op het artikel is aangebracht van 6% naar 9%.
  • Tevens kan de afwijking ontstaan binnen ketens, als lokalen artikelen zijn gekoppeld aan centrale omzetgroepen.

Ketens

Als u franchiser bent van een landelijke keten, waarbij de data vanuit het hoofdkantoor binnenkomen én het support via Newway loopt, dan hoeft u zelf geen actie te ondernemen.

Tool downloaden

De controletool kunt u downloaden vanaf onze site:

https://www.newway.nl/media/tools/btw-conversie-herstel-tool/

De tool is eenvoudig in vormgeving en in het gebruik, u hoeft deze maar eenmalig te gebruiken. voor de handleiding kijkt u hier.f

Hulp?

Lukt het u niet om de tool te installeren en te runnen, dan kunt u zich wenden tot support@newway.nl of bellen met 077 – 3237808. Wij plannen dan met u een moment in om de controle uit te voeren.

Reparatietool

Als uit de controle blijkt, dat er herstel nodig is, dan kunt u contact opnemen met support voor een afspraak om de reparatietool uit te voeren. Deze reparatie wordt uiteraard kosteloos ingezet.

Daarna kunt u met o.a. rapport 141 uw BTW afdracht over Q1-2019 (her-) berekenen als uw financiële administratie dat al niet voor u doet en/of als u een en ander wil matchen.

Handelen bij automatische boekhoudkoppeling

Hebt u een automatische boekhoudkoppeling, dan adviseren wij in overleg met de accountant de data te controleren en mogelijk de data opnieuw te exporteren.

Graag maken wij u onze excuses voor het ongemak en zullen u waar nodig helpen met de herstelactie.

Met vriendelijke groet,

Newway

Top