Stagiair Twan gaat KPI-dashboard creëren via Odoo Dashboard Module

21 maart 2024 in
Stagiair Twan gaat KPI-dashboard creëren  via Odoo Dashboard Module
Kevin Lübbers

Op maandag 29 januari is een nieuwe stagiair bij ons gestart. Twan heeft Business IT & Management gestudeerd aan de Avans Hogeschool. Hij gaat ons helpen om de bedrijfsdoelstellingen uit het OGSM-Model te verwerken in een KPI-dashboard. Op deze manier krijgen we een duidelijk overzicht wat de status is en waar we aan moeten werken. 


Wat is een OGSM-Model?

Twan: “Het OGSM-Model is reeds opgesteld door het management van Newway Solutions. OGSM staat voor Objectives, Goals, Strategies en Measures, ofwel doelstellingen, doelen, strategieën en meetbaarheid. De Objectives zijn de kwalitatieve doelstellingen voor het bedrijf. Goals zijn de kwantitatieve / meetbare doelen. Vervolgens worden er strategieën ontwikkeld die het mogelijk maken om de goals te behalen. Tot slot ga je de vooruitgang meten. Het is mijn taak om dit te verwerken in een overzichtelijk dashboard.”


Kun je uitleggen wat een KPI-dashboard is?

“Aan de hand van het OGSM-Model hebben we enkele KPI’s (Key Performance Indicators) opgesteld. Dit zijn variabelen die inzicht geven in de resultaten van het bedrijf. Via het dashboard gaan we de KPI’s monitoren en krijgen we inzicht of we nog op koers liggen. Een KPI-dashboard geeft dus direct een duidelijk beeld waar we staan en wat er nog moet gebeuren om de verschillende doelstellingen te behalen. Je ziet in één oogopslag hoe je als bedrijf presteert.” 


Hoe ga je dit aanpakken?

“Het dashboard ga ik maken met behulp van de Odoo Dashboard Module. Ik streef ernaar om dit te automatiseren zodat mensen niets hoeven in te vullen in Excel. Het is de bedoeling dat alle informatie direct uit het systeem komt. Het kan zijn dat we hiervoor zelf nog iets moeten ontwikkelen. Dit ga ik dan samen met een collega oppakken.”


“Ik ben nu drie weken bezig met mijn afstudeerstage. Op dit moment heb ik het plan van aanpak afgerond. Wanneer dat is goedgekeurd, kan ik echt aan de slag. Eerst zal ik gaan kijken naar de KPI’s. Het is belangrijk dat deze duidelijk, concreet en meetbaar zijn. Vervolgens gaan we kijken wat we precies op het dashboard willen plaatsen. Ook ga ik gebruik maken van storyboarding voor het ontwikkelen van het dashboard. Op deze manier kan ik duidelijk vastleggen wat elke grafiek moet doen en wat de functie van eventuele knoppen is. Tot slot gaan we het dashboard testen in een testomgeving. Als laatste volgt natuurlijk mijn eindpresentatie.”


Waarom heb je gekozen voor Newway Solutions?

“Ik heb een fijn gesprek gehad met Marinka. De sfeer en communicatie binnen Newway zijn goed. Daarnaast kon ik kiezen uit verschillende opdrachten. Ik zat dus niet direct al vast aan één specifieke opdracht. Het creëren van het dashboard was voor mij het meest interessant omdat ik hier veel van kan leren.” 


“Ook is de begeleiding erg goed. Ik kan altijd bij iedereen aankloppen als ik vragen heb. Mijn afstudeerbegeleider Luc Castermans geeft me ook altijd weer nieuwe inzichten. Na mijn afstudeerstage kan ik waarschijnlijk bij Newway blijven. Dat is natuurlijk ook een groot voordeel. Ik kijk ernaar uit om met iedereen te gaan samenwerken.”


Heb je hiernaast nog tijd voor hobby’s?

“Ja hoor, ik doe veel aan fitness. Dit doe ik samen met mijn vriendin. Ook vinden we het leuk om op het station een random trein te pakken. Zo komen we in verschillende plaatsen en steden. En in het weekend spreken we regelmatig af met vrienden.”


Wil je meer weten over de afstudeerstage van Twan? Hij is bereikbaar via twan@newway.nl 


Stagiair Twan gaat KPI-dashboard creëren  via Odoo Dashboard Module
Kevin Lübbers 21 maart 2024
Deel deze post
Onze blogs
Archiveren