Wat is een ERP-systeem?

21 april 2023 in
Wat is een ERP-systeem?
Tsuri Menereis

Veel organisaties maken er gebruik van; ERP-systemen of -pakketten. Maar wat is een ERP-systeem eigenlijk? Waar staat ERP voor? En wat kun je eigenlijk met een ERP-systeem? Wij vertellen je hier graag meer over, aangezien wij experts zijn van het ERP-systeem Odoo, een van de ERP-systemen die op dit moment worden aangeboden. Een ERP-systeem optimaliseert bedrijfsprocessen en zorgt dat deze processen altijd op dezelfde manier verlopen door ze te rationaliseren. Is het nog niet helemaal duidelijk wat dit betekent? Wij geven je graag meer uitleg over wat een ERP-pakket eigenlijk is.

Waar staat ERP voor?

Vraag jij je bijvoorbeeld ten eerste af: waar staat ERP voor? De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning. Wanneer je dit letterlijk interpreteert, kun je een ERP-pakket zien als iets dat de hulpmiddelen van een bepaalde organisatie plant en organiseert. Dit klinkt nog redelijk vaag, dus geven we je graag een duidelijkere uitleg. Een ERP-pakket automatiseert administratie, financiën, commerciële activiteiten en logistieke processen in één softwareoplossing. Dit betekent dat vrijwel alle processen die in een organisatie plaatvinden, in het ERP-pakket kunnen worden geregeld. Dit heeft als uiteindelijk doel de productiviteit van organisaties te maximaliseren, kosten te beheersen en klantgerichtheid te vergroten. 

Wanneer je de vraag stelt: wat is een ERP pakket? Zou je eigenlijk ook als antwoord kunnen geven: een ERP-systeem of -pakket vergemakkelijkt het werk van alle medewerkers die werkzaam zijn op uiteenlopende afdelingen in de organisatie. 

Het beste ERP-pakket voor jou

Er zijn veel aanbieders van ERP-systemen. Van lokale spelers tot grote internationale bedrijven. Ook zijn er ERP-systemen die zich focussen op een specifiek bedrijfssegment. In het verleden maakten vooral grotere bedrijven gebruik van een Enterprise Resource Planning pakket, maar tegenwoordig worden deze systemen ook steeds populairder bij MKB-bedrijven. Dit komt vooral doordat deze bedrijven ook steeds meer behoefte krijgen in het optimaliseren van hun bedrijfsprocessen, zodat ze de concurrent voor kunnen blijven. Ben jij eigenaar van een groeiend bedrijf, maar belemmeren je huidige processen de groei van het bedrijf? Dan is het open source en cloudgebaseerd ERP-systeem Odoo wellicht een zeer goede oplossing.

Voordelen van het ERP-pakket Odoo

Odoo is een ERP-systeem met volledig geïntegreerde en aanpasbare open source bedrijfssoftware. Odoo integreert bijvoorbeeld verkoop, inclusief kassa en webshop, inkoop, voorraadbeheer, boekhouding, projecten en veel andere zakelijke toepassingen in één enkele softwareoplossing door het inzetten van diverse applicaties. Deze open source ERP-software is zodanig te configureren om aan 100% van de behoefte van jouw organisatie te voldoen. Daarnaast beschikken we bij Newway over een team van software-experts, die specifieke wensen binnen de software van Odoo op maat kunnen ontwikkelen.

Verschil ERP en CRM

In veel gevallen worden de termen ERP en CRM door elkaar gebruikt. Dit is niet juist, maar wat is dan het verschil tussen ERP en CRM? In veel gevallen is een CRM-systeem onderdeel van een ERP-pakket. CRM staat voor Customer Relationship Management. In een CRM-systeem worden klantgegevens bijgehouden en bijgewerkt met actuele informatie. Wanneer je gebruikmaakt van een ERP-systeem als Odoo, is jouw CRM-systeem ontzettend compleet! Facturatie, verkoop- en inkoopgegevens en bedrijfsafspraken worden dan bij elkaar gevoegd op één plek. En zo wordt het CRM-systeem een cruciaal onderdeel van je gehele ERP-pakket.

Meer weten over ons ERP systeem?

Ben jij geïnteresseerd in het inzetten van een ERP pakket in jouw bedrijf? Maar zou je graag meer willen weten over het ERP-pakket Odoo? Vraag dan vrijblijvend een demo aan, dan vertellen wij je over alle ins en outs van dit ERP-systeem.

in Odoo
Wat is een ERP-systeem?
Tsuri Menereis 21 april 2023
Deel deze post
Onze blogs
Archiveren